Dolores

In 2017 was Walter van den Broeck (°1941) vijftig jaar schrijver. Ter gelegenheid van dit feestjaar, schonk Walter van den Broeck zijn nieuwste theaterwerk “Dolores” aan het theatercollectief Foe de Tejatre.

Dolores vertelt het verhaal van Peter Jules van den Broeck, de grootvader van Walter. Het verklaart ook waarom de familie van den Broeck zich zowat over de hele wereld heeft verspreid én waarom Walter van den Broeck in Olen werd geboren.

Door het overlijden van zijn vader moet Peter Jules van den Broeck uit Lichtaart in 1899 zijn studie in Birmingham (GB) afbreken. Hij trekt naar de Verenigde Staten om er de kost voor de achtergebleven familie te verdienen. Daar wordt hij soldaat en wordt per boot naar de Filipijnen gevoerd, waar een oorlog tussen Spanje en de Filipijnen aan de gang is. Na de oorlog neemt hij dienst in de Amerikaanse Bezettingsadministratie. Hij leert er de beeldschone Dolores Vital y Garcia kennen, dochter van een gemeentelijke schatbewaarder. Ze trouwen en krijgen twee kinderen, maar van liefde is er geen sprake.

De Gouverneur van La Union, Joaquín Luna, is smoorverliefd op haar, en bevordert Peter tot Provinciaal Schatbewaarder van het veraf gelegen Bohol. Hij stuurt hem voortdurend op zending. Dat geeft hem voldoende gelegenheid om een verhouding met Dolores te beginnen.

In 1912 ontdekt Peter dat er een derde kind op komst is, en weet dat het onmogelijk van hem kan zijn. Zijn wraak is verpletterend. Zonder dat iemand wat vermoedt, zorgt hij ervoor dat Dolores op één enkele dag, zowel haar man, haar kinderen als haar minnaar kwijtspeelt. Hij keert terug naar de Kempen, zal nog jaren op de Radiumfabriek in Olen werken en vertrekt in 1948 definitief naar Amerika, waar hij tien jaar later overlijdt. Hij rust nog steeds op de Militaire Begraafplaats van Denver (Colorado).