Auteur

Walter van den Broeck is – tegen wil en dank – de éminence grise van de Vlaamse literatuur. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag werd hij vorig jaar in de Warande in Turnhout in de bloemetjes gezet door een schare Vlaamse en Nederlandse auteurs. Schrijfbroeder Tom Lanoye zei bij die gelegenheid: “Laat het dan door mij geboekstaafd zijn, eens en voor altijd, luid en duidelijk, hier en nu: wij staan allemaal bij jou in het krijt”.

De bekendste romans van Walter van den Broeck zijn Lang weekend (het boek dat Herman Brusselmans aan het schrijven bracht), Brief aan Boudewijn (waarin hij de vorst rondleidt in de cité van Olen), Het beleg van Laken, Een lichtgevoelige jongen, Verdwaalde Post en Terug naar Walden.

Zijn toneelwerk is minstens even bekend en wordt nog regelmatig opgevoerd door gezelschappen in heel Vlaanderen: Groenten uit Balen, Tot nut van ’t Algemeen, Greenwich, De ronde van Vlaanderen en De bloemen, de vogels, de gruwel, Het Proces Xhenceval, Biechten…

Zowel voor zijn proza als voor zijn toneel kreeg Walter van den Broeck de Vlaamse Cultuurprijs voor Literatuur (staatsprijs).

Als scenarist maakte hij ook naam met Hector, Blueberry Hill, Brillcream Boulevard en Groenten uit Balen (met Guido Van Meir).

Foe de Tejatre speelde “Dolores” van zijn hand.